« Vissza az összes hírhez

Állami kézben az OSZ Zrt. – 2840 – Önnek címezve – havilap 2018. májusi cikk

Számos internetes portálon megjelent az az április 24-i MTI hír, mely szerint a Nemzeti Közművek Zrt. megvásárolja az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-t.

Noha a vételi szándék már mintegy két éve lógott a levegőben, annak időpontja körül teljes volt a bizonytalanság. Az új tulajdonos a társaság eszközeit és tudásbázisát is átveszi, azaz vélhetően a közel 50 dolgozó munkaviszonya is folytonos lesz – igaz, ők ezzel kapcsolatban még semmilyen tájékoztatást nem kaptak. A lakossági távhő felhasználók számára szintén nem jelenthet nagy változást a Nemzeti Közművek közvetlen szerepvállalása. A távhő számlák eddig is hatósági árakkal készültek, melyeket a Nemzeti Energia és Közmű Szabályozási Hivatal határozott meg. A lakossági távhőszolgáltatás valós költségei és a lakosságtól érkező bevételek különbségét évek óta állami kompenzáció egészíti ki.

Az április képviselő-testületi ülés anyagából kiderül az is, hogy az adásvételi szerződést április 6-án írták alá a felek. Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. önkormányzati részvényeinek a NKM Nemzeti Közművek Zrt. részére történő értékesítésének zárása június 30-án, a részvények átszállásának végső határnapja szeptember 30. lesz – amennyiben eddig a szerződésben előírt valamennyi feltétel teljesül. Sem ezek a feltételek, sem a vételár egyelőre nem nyilvánosak. Az egyes híresztelésekben megjelent „milliárdos vételár” biztosan nem megalapozott, a valódi ár ennél jóval kevesebb lehet. Információink szerint a régi-új vezérigazgató ismét Lázár Mózes lesz.

A társaság Oroszlányban és Bokodon összesen 5268 háztartást és csaknem 145 egyéb intézményt lát el távhővel és meleg vízzel. A központosított közműszolgáltatásnak nem véletlenül ez az első távhős cége: a Bokodról érkező távhővezeték, és szinte kivétel nélkül az összes hőközpont új, vagy korszerűsített. A lakossági fogyasztók közel 20%-a egyedi mérővel ellátott, ez a hazai távhő-ellátáson belül igen magas aránynak számít, így bármilyen gazdája is lesz az állam az új cégnek, a műszaki tartalom jelenleg kiváló állapotú és megfelelő szakértelemmel jó néhány évig biztonságosan üzemeltethető.


« Vissza az összes hírhez