Cégtörténet

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. (OSzZrt.) 2002. március 6-án került bejegyzésre a cégbíróságon, az Oroszlányi Távhőszolgáltató Kft. jogutódjaként. A névváltoztatásra illetve a társasági forma megváltoztatására a tevékenységi kör bővülése miatt volt szükség. Jogszabályi változás következtében Társaságunk neve 2006-ban Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-re módosult.

Társaságunk elsősorban távhő-, illetve használati melegvíz szolgáltatással foglalkozik, továbbá az OSz Zrt. üzemelteti a város szennyvíztisztító telepét, illetve a városi csatornarendszert.

Vagyongazdálkodási üzletágunk foglalkozik az önkormányzati bérlakások kezelésével, a városi sportlétesítmények üzemeltetésével, illetve az Ipari Park ügyeinek intézésével is. Vállalkozási tevékenységek keretében ingatlanfejlesztéssel és értékesítéssel, valamint egyéb építőipari tevékenységekkel is foglalkozunk.

A távhőszolgáltatás Oroszlányban

Oroszlányban a távhőszolgáltatás a hatvanas évek első felében kezdődött meg. A szolgáltatást 1969-től a Komtávhő oroszlányi üzemegysége biztosította. Az új építésű panellakások már mind ezzel a módszerrel voltak fűtve, a régi épületek azonban egyéni -többnyire szenes- fűtéssel rendelkeztek.

A rendszerváltás után az oroszlányi üzemegység önállósodott és 1992. október 1-től Oroszlányi Távhőszolgáltató Kft. néven, 100%-os önkormányzati tulajdonú társaságként folytatta tevékenységét. 1997-ben kezdődött meg az egyéni fűtésű lakások rácsatlakoztatása a városi távhőellátó rendszerre.

oszzrt

Azóta évről-évre újabb társasházközösségek előtt nyílik lehetőség a korszerűbb fűtési szolgáltatás igénybevételére. Az eltelt időszakban mintegy 1400 lakástulajdonos számára nyílt lehetőség a távfűtés igénybevételére, melyet fokozatosan egyre többen vesznek igénybe. A 2007-es év fejlesztéseit követően gyakorlatilag a város összes társasházi területét lefedjük.

2000-ben a város átvette az Észak-Dunántúli Vízmű Rt.-től a városi csatornarendszer illetve a szennyvíztelep üzemeltetését, és 2000. április 1-től a Távhő Kft. kezelésébe adta. 2003. második felében kezdődött meg a szennyvíztisztító telep korszerűsítése, melynek eredményeként Oroszlány az ország egyik legkorszerűbb telepének büszke tulajdonosává vált.

A távhőhálózat és a szennyvíztisztító telep fejlesztésével teljesült egyik legfőbb törekvésünk a környezet fokozottabb védelme, illetve az, hogy a lehető legkisebb környezetterheléssel szolgáltassunk. Az Önkormányzattól átvette társaságunk a bérlakás-üzemeltetést, majd 2002-ben a Térség-és Gazdaságfejlesztési Kht.-tól az Ipari Park kezelését és a városi sportlétesítmények üzemeltetését is. Ugyanebben az évben az OSz Zrt. a Vértesi Erőmű Zrt.-től átvett egy jelentős távhővagyont (vezetékek, hőközpontok, stb.), melyek ellentételezéseként a Vértesi Erőmű Rt. a társaságban tulajdonrészhez jutott.

Ingatlanfejlesztés és értékesítés

2004-ben kezdtünk ingatlanfejlesztéssel és értékesítéssel foglalkozni, első jelentősebb projektünk az Iskolai utcai saroképület felújítása, 48 db lakás kialakítása és értékesítése volt. Ezt követte az elmúlt év végén átadott 50 lakásos Tópart Lakópark megépítése, melynek kivitelezését projektcégünkön keresztül bonyolítottuk.

Építőipari tevékenységünk legjelentősebb vállalkozása az oroszlányi Városi Uszoda felújítása és bővítése volt, melyet 2007. május 04-én nyitottunk meg a nagyközönség előtt.

Június hónapban megkezdtük a szolgáltatói hőközpontok szétválasztása I. ütemének kivitelezési munkáit, amely során kicseréltünk mintegy 6000 fm távhő vezetéket, és 46 lakóépület kapott új, korszerű kompakt hőközpontot.

iskola-utcai-tomb

2009. január 1-el a tevékenységünk tovább bővült, Társaságunk  megnyitotta a saját tulajdonunkban lévő Beatrix Vendégházat is.

Társaságunk  kivitelezésében újult meg a Petőfi udvar 1-2 számú épület, ahol 24 jó minőségű bérlakás került kialakításra. A felújítás 2011-ben kezdődött, az épület átadására 2012. májusában került sor. Tervezzük a Petőfi udvar 4-5, és 6-7. felújítását is.

Továbbra is az OSZ Zrt . üzemelteti a sportvagyont, így a Csobbanó Uszoda Társaságunk kivitelezésében felújított strand részlegét, és a 2012-ben és 2013-ban átadott kis-, és nagyméretű műfüves labdarúgó pályákat is.

A Vértesi Erőmű és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. központja közötti térszint feletti hőtávvezeték föld alá helyezésére Társaságunk KEOP és EU önerő pályázatokon összesen több mint 1 milliárd forintot nyert, az energetikai fejlesztés várhatóan 2015. nyarára elkészül.

Az OSz Zrt. végzi a volt Arany Iskola épületében a “Szolgáltató városközpont” kialakítását, a több mint 600 milliós beruházás 2014. szeptember 15-re fejeződhet be.

Jogszabályi változások miatt 2014. július 1-től  a szennyvízelvezetés és kezelési tevékenység Társaságunktól az ÉDV Zrt-hez került.