Fűtéskorszerűsítés lépésről lépésre

A lakossági, szekunder oldali távfűtési rendszer korszerűsítése során, a lakásokban az egyedi szabályozhatóság és költségosztókon keresztül az egyedi mérhetőség technikai feltételei kerülnek kialakításra.

A korszerűsítéshez a jelenleg elérhető állami támogatási formán (Öko-program) túl az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. is segítséget nyújt. A korszerűsítési folyamat a lakóközösség pozitív, a felújítást támogató döntésével indul.

A további lépések az alábbiakban olvashatóak részletesebben:

1.   Az első lépés (az Öné)

Ha Ön közös képviselő, lakásszövetkezeti elnök, egyszóval a lakóközösség képviseletével megbízott személy, keressen meg az Oroszlányi Szolgáltató Zrt-t telefonon, levélben, faxon, e-mailon, vagy személyesen jelezve igényét társaságunk közreműködésére a korszerűsítésben.

Ha Ön lakástulajdonos, keresse meg a társasház, vagy lakásszövetkezet vezetőségét, közös képviselőjét és érdeklődjön milyen lépéseket tettek a fűtéskorszerűsítés érdekében. Hívja fel figyelmüket az OSZ Zrt. által kínált szolgáltatásokra, pl. OSZTÁS PROGRAM. Természetesen munkatársaink az Ön számára is készségesen adnak további információkat, de a munkálatok elindításához a lakóközösség képviselőjének van jogosultsága.

2.   A második lépés (a miénk)

Munkatársaink egy előre egyeztetett időpontban a lakóház és lakások helyszíni bejárása során ismerteti Önökkel a korszerűsítés minimális műszaki követelményeit, a cserére, illetve beépítésre javasolt szerelvények főbb paramétereit, és az átalakítás várható költségeinek nagyságrendjét. (Ez utóbbi természetesen még nem részletes árajánlat, annak elkészítésére megbízási szerződés keretében, az épület eredeti gépészeti tervének alapján készített kiviteli és beszabályozási terv alapján kerülhet sor.) Cégünk az egyedi szabályozhatóság és mérhetőség jegyében termosztatikus radiátorszelepek és digitális, rádió-távkiolvasású költségosztók beszerelését javasolja. A lakóközösség rendelkezésére álló anyagi források ismeretében javaslatot teszünk a finanszírozás lehetséges megoldásaira is; pályázati lehetőségek, helyi támogatási konstrukciók, hitellehetőségek-pénzintézeti finanszírozás, OSZTÁS PROGRAM.

3.   A harmadik lépés (az Önöké)

Mindezek ismeretében a lakóközösség dönteni tud a korszerűsítésről. A döntési folyamat nem egyszerű, ráadásul időigényes is. A társasházi közgyűlési anyagok előkészítésében is segítséget tudunk nyújtani amennyiben igény van rá, mint ahogy készséggel megjelenünk, és válaszolunk a felmerült kérdésekre ezeken a döntéshozó fórumokon is.

4.   A negyedik lépés (mi jövünk)

Amennyiben megbízást kapunk a lakóközösségtől a részletes árajánlat elkészítésére és a korszerűsítési munkákra, megkezdődik a szakmai munka. Szakembereink a részletes helyszíni felmérést követően az épület eredeti gépészeti terveinek alapján, vagy annak hiányában a helyszíni felmérés alapján, a helyszíni tapasztalatokat és a felmerült igényeket figyelembe véve elkészítik az új fűtési és beszabályozási tervet, e beépítésre kerülő szerelvények és anyagok tételes listáját, a hozzájuk tartozó árkalkulációval együtt.

5.   Az ötödik lépés (együtt)

A tényleges várható költségek ismeretében – amennyiben szükséges – segítséget nyújtunk a banki hitelfelvételre, beszerezzük a szükséges igazolásokat.

Ugyanígy járunk el, a pályázatokon elnyerhető támogatások esetén is, a pályázati dokumentációkat megbízás esetén elkészítjük. Szükség esetén javaslatot teszünk a szükséges beruházás szakaszos – a közösség anyagi lehetőségeinek megfelelő – ütemezésére is.

6.    A hatodik lépés (közösen)

Az eddig leírtakat célszerű még a fűtési idényben elvégezni, hogy a fűtés leállása után, még a nyári szabadságok megkezdése előtt hozzáláthassunk az átalakításhoz és a kivitelezés befejeződhessen a fűtési idény újbóli indítása előtt.

Az előre, közösen meghatározott időpontra a helyszínre szállítjuk a szükséges eszközöket, és szakembereink megkezdik a munkát. A gyors és pontos munkavégzéshez szükség van az Önök együttműködésére is, hogy szerelőink a megfelelő ütemezésben bejuthassanak a lakásokba, pincékbe. Tudjuk, hogy a lakott, szőnyegpadlós, tapétázott lakásokban fokozott figyelemmel kell ezeket a vízleeresztéssel, hegesztéssel járó munkákat végezni. Szerelőink kiválasztásakor éppen ezért a szakmai alkalmasság épp olyan fontos szempont, mint a megbízhatóság.

A fűtéskorszerűsítés szerelési munkáinak befejezése után ismét nyomás alá helyezzük a fűtési rendszert, és a munkálatok befejezéseként a beszabályozási terv alapján megtörténik a pontos hidraulikai beszabályozás.

7.    A továbblépés (lehetőség)

Természetesen a műszaki átadást követően sem hagyjuk magára az épületet és a fogyasztókat. A garanciális munkákon túl megbízási szerződés alapján vállaljuk a fűtési rendszer üzemeltetését és karbantartását is.

Bővebb felvilágosítás kérhető Németh Gábortól  a 06 34 361-853/158 telefonszámon:

Hétfőtől-csütörtökig: 7.30-16.00 óráig
Pénteken:  7.30-13.30 óráig