NKM Oroszlányi Szolgáltató Zrt.

Cégtörténet

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. (OSzZrt.) 2002. március 6-án került bejegyzésre a cégbíróságon, az Oroszlányi Távhőszolgáltató Kft. jogutódjaként. A névváltoztatásra illetve a társasági forma megváltoztatására a tevékenységi kör bővülése miatt volt szükség. Jogszabályi változás következtében Társaságunk neve 2006-ban Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-re módosult.

A társaság tevékenysége az alábbi területekre terjedt ki:

  • távhő- és használati melegvíz szolgáltatás
  • szennyvíz kezelés és csatornarendszer üzemeltetés
  • önkormányzati és saját bérlakás kezelés, értékesítés
  • ingatlanfejlesztés és értékesítés
  • városi sportlétesítmények, uszoda és strand üzemeltetés
  • építőipari beruházás
  • ipari park fejlesztés

2014. július 1-ig az OSz Zrt. üzemeltette a város szennyvíztisztító telepét, illetve a városi csatornarendszert, mely tevékenység jogszabályi változások miatt az ÉDV Zrt-hez került.

2015. március 01-ig vagyongazdálkodási üzletágunk foglalkozott az önkormányzati bérlakások kezelésével, mely tevékenység végzését tulajdonosi döntés alapján a Varikont Kft. vett át társágunktól.

2017. január 01-től – szintén tulajdonosi döntés alapján – a saját tulajdonú bérlakások tulajdonjoga és üzemeltetése, valamint városi sportlétesítmények, uszoda és strand üzemeltetési tevékenysége az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt-hez került.

A fentiek alapján Társaságunk 2017. január 01-től elsősorban távhő-, illetve használati melegvíz szolgáltatással, illetve ehhez tartozó kivitelezési munkákkal foglalkozik.

A távhőszolgáltatás Oroszlányban

Oroszlányban a távhőszolgáltatás a hatvanas évek első felében kezdődött meg. A szolgáltatást 1969-től a Komtávhő oroszlányi üzemegysége biztosította. Az új építésű panellakások már mind ezzel a módszerrel voltak fűtve, a régi épületek azonban egyéni -többnyire szenes- fűtéssel rendelkeztek.

A rendszerváltás után az oroszlányi üzemegység önállósodott és 1992. október 1-től Oroszlányi Távhőszolgáltató Kft. néven, 100%-os önkormányzati tulajdonú társaságként folytatta tevékenységét. 1997-ben kezdődött meg az egyéni fűtésű lakások rácsatlakoztatása a városi távhőellátó rendszerre.

Azóta évről-évre újabb társasházközösségek előtt nyílt lehetőség a korszerűbb fűtési szolgáltatás igénybevételére. Az eltelt időszakban mintegy 1600 lakástulajdonos számára nyílt lehetőség a távfűtés igénybevételére, melyet fokozatosan egyre többen vesznek igénybe. A 2017-es évben befejeződött fejlesztéseket követően gyakorlatilag a város összes társasházi területét lefedtük.

Szennyvíz kezelés és csatornarendszer üzemeltetés

2000-ben a város átvette az Észak-Dunántúli Vízmű Rt.-től a városi csatornarendszer illetve a szennyvíztelep üzemeltetését, és 2000. április 1-től a Távhő Kft. kezelésébe adta. 2003. második felében kezdődött meg a szennyvíztisztító telep korszerűsítése, melynek eredményeként Oroszlány az ország egyik legkorszerűbb telepének büszke tulajdonosává vált.

A távhőhálózat és a szennyvíztisztító telep fejlesztésével teljesült egyik legfőbb törekvésünk a környezet fokozottabb védelme, illetve az, hogy a lehető legkisebb környezetterheléssel szolgáltassunk.

Ingatlanfejlesztés, üzemeltetés, további fejlesztések

Az Önkormányzattól átvette társaságunk a bérlakás-üzemeltetést, majd 2002-ben a Térség-és Gazdaságfejlesztési Kht.-tól az Ipari Park kezelését és a városi sportlétesítmények üzemeltetését is. Ugyanebben az évben az OSz Zrt. a Vértesi Erőmű Zrt.-től átvett egy jelentős távhővagyont (vezetékek, hőközpontok, stb.), melyek ellentételezéseként a Vértesi Erőmű Rt. a társaságban tulajdonrészhez jutott.

2004-ben kezdtünk ingatlanfejlesztéssel és értékesítéssel foglalkozni, első jelentősebb projektünk az Iskolai utcai saroképület felújítása, 48 db lakás kialakítása és értékesítése volt. Ezt követte az 50 lakásos Tópart Lakópark megépítése, melynek kivitelezését projektcégünkön keresztül bonyolítottuk.

Építőipari tevékenységünk egyik legjelentősebb vállalkozása az oroszlányi Városi Uszoda felújítása és bővítése volt, melyet 2007. május 04-én nyitottunk meg a nagyközönség előtt.

2007 Június hónapban megkezdtük a szolgáltatói hőközpontok szétválasztása I. ütemének kivitelezési munkáit, amely során kicseréltünk mintegy 6000 fm távhő vezetéket, és 46 lakóépület kapott új, korszerű kompakt hőközpontot.

2009. január 01-el a tevékenységünk tovább bővült, Társaságunk  megnyitotta a saját tulajdonunkban lévő Beatrix Vendégházat is.

2010. évben a szolgáltatói hőközpontok szétválasztása II. ütemének kivitelezése során a még meglevő összes szolgáltatói hőközpont szétválasztása megtörtént.

Társaságunk  kivitelezésében újult meg a Petőfi udvar 1-2 számú épület, ahol 24 jó minőségű bérlakás került kialakításra. A felújítás 2011-ben kezdődött, az épület átadására 2012. májusában került sor.

Ebben az időszakban az OSZ Zrt . üzemeltette a sportvagyont, így a Csobbanó Uszoda Társaságunk kivitelezésében felújított strand részlegét, és a 2012-ben és 2013-ban átadott kis-, és nagyméretű műfüves labdarúgó pályákat is.

Az OSz Zrt. végezte a volt Arany Iskola épületében a “Szolgáltató városközpont” kialakítását, a több mint 600 milliós beruházás 2014. szeptemberében fejeződött be.

A Vértesi Erőmű és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. központja közötti térszint feletti hőtávvezeték föld alá helyezésére Társaságunk KEOP és EU önerő pályázatokon összesen több mint 1 milliárd forintot nyert, az energetikai fejlesztés 2015. évben készült el.

2017 évben csatlakozott az 1 000. egyedi hőmennyiségmérős lakossági felhasználónk, így az egyedi hőmennyiségmérővel ellátott lakások aránya meghaladta a 20%-ot. A távfelügyeleti rendszer megújítása során az összes (több mint 200) lakossági hőközpont és közel 40 saját tulajdonú egyéb felhasználó ellátását biztosító hőközpont bevonásra került a távfelügyeletbe. Ebben az évben a Bánki D. u. 2. sz. alatti központi telephely épületének energetikai felújítása is megtörtént.